Beydili’de Hıdrellez Bayramı

Merhaba değerli okuyucular, her gününüz hıdrellez Bayramı sevinci havasında geçsin. Hıdrellez Bayramının sevincini, hevesini, köyümüze ve köylümüze getirisini sizinle paylaşmak istiyorum.

YILLAR ÖNCE
Yıllardır yapıla gelen Beydili Köyündeki Hıdrellez Bayramı bir ananenin devamıdır. Yağmur duasından sonra veya normal olarak günü geldiğinde yapılan bir geleneğin devamıdır. Köyümüz tabiriyle hambarlık yanı denilen köyün üzerindeki kayalık taşlık bir yamaçta, taşlar sini konacak şekilde düzeltilerek sofra kurulurdu. Genellikle yemekler etli bulgur pilavı, yufka, hoşaf ve turşudan oluşan sofralar adeta hınca hınç dolardı. Yakın köylerden katılanlar olurdu. Yemek sonrası şükür duası edilir ve Allah Allah Kulesi ile köy meydanına gelerek orta oyunları sergilenirdi.

Geleneksel çiftetelli, unutulmaya yüz tutmuş olan zeybek, kavuşturma ve ada yolu gibi oyun havaları kaşık eşliğinde oynanır ve ardından rahmetli Sepetçi Süleyman (Süleyman AKTAŞ) veya rahmetli Şaban Mıstık (Mustafa KARAMEŞE) NİN kısa skeçleri ve güldürmekten kırıp geçiren, aynı zamanda da düşündüren sözleriyle dolu gösterilerinden sonra orta oyunlarına geçilirdi. Orta oyunlarının en başında kırt kırt veya köy göçtü olmazsa olmazlarındandı.

Beydilinde böylece bir Hıdrellez Bayramı coşku ve sevinç içerisinde kutlanmış olurdu. Artık bir daha ki senenin Hıdrellez Bayramını beklerdik.

UNUTULANLAR

Yılların su gibi akıp gittiği, günlerin bizi hep günlük işlerle sıkıştırıp oyaladığı bir yaşantı içerisinde elbette unutulmaya yüz tutmuş çok şeylerimiz var. Örneğin, bayram kutlamaları, şenlikler, orta oyunları, ziyaretler, düğünlerimizin olmazsa olmazları vs.

Her şeyden önce değişik şehirlerde yaşayan geçlerimizin birbirlerini tanıyamamaları. Bu durum en vahimiydi. İşte bir yerden başlamalıydı ki bu olumsuzluklar ortadan kalksın.

2007 ve SONRASI KÜLTÜR VE HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ

Ankara da yaşayan Beydili Köylüler, 2007 Nisan ayında Köy derneğinin kurulması ile birlikte Hıdrellez Bayramını daha etkin, daha eğlenceli, kalıcı ve tam anlamı ile yaşamaya başladı. Bunun nedeni geçmişimize olan özlem. Unutulmaya başlamış örf ve ananelerimizi unutmak mümkün değil. Fakat şu bir gerçek, hem de acı gerçek. Büyükşehirlerin hareketli yaşamı, sıkıntısı stresi, bizi çocuklarımızdan biraz daha uzaklaştırdı. Bu nedenle bazı adetlerimizi, ananelerimizi anlatmakta ve aşılamakta geç kaldık. Bizden duyduklarını merak ettiler, bizlerde istemeye ve özlemeye başladık.
Özlemimizi şu sözlerle dile getirdik.

Orda bir köy var uzakta,
O köy bizim köyümüzdür,
Gitmesek de kalmasak da,
O köy bizim köyümüzdür.

Şiir güzel, anlamlı ve etkili. Fakat, işin aslı hiçte öyle değil. Bizim gitmediğimiz köye başkaları gider demedik, yıkılır harabe olur demedik, yalnız kalır unutulur demedik.

Fakat uyandık artık, bir şeyler bizi kendimize getirdi. Ortaasya bozkırlarından kıpırdayıp, Malazgirt Meydan Savaşı ile şahlanan TÜRKLERİN, OĞUZ boylarından BEYDİLİ soyuna ait ceddimizin neslini sürdürdüğümüzün farkına vardık.

Bu nesil, asker yetiştiren, sanat ehli, dürüstlüğü ile örnek bir millettir. Gittiği her yere örnek eserler bırakmışlardır. Selçuklunun kuruluşu, Osmanlı İmparatorluğunun savaşçıları, Osmanlı Padişahlarının ve Saray ehlinin korunması, memleket asayişine kadar her hususta yer alan bir millettir.

Geleneklerimizi, atalarımızın izinden ayrılmadan, örf adetlerinden uzaklaşmadan olduğu gibi yaşatma arzusundayız. Gençlerimize bu etkinlikleri yaşatarak aktarıp gelecek nesillere bu mirası aktaracağız. Bayram geleneklerimiz, düğün adetlerimiz, orta oyunlarımız, giyim kuşam vb. diğer ananelerin yaşatılması ve kalıcılığının sağlanmasıdır.

İşte; bu hususlarda özlemlerini dile getiren köylülerimiz, bir dernek kurarak bu özlemi her sene ve yıllar boyu yaşamak ve yaşatmak üzere Beydili Köyü Kültür ve Hıdrellez Etkinliklerini bir bayram havasında coşku içerisinde kutlamaktadır. Bu etkinlikler süresince sergilenen oyunlar ve diğer etkinlikler, şenlik alanında toplanan yüzlerce kişiye değişik duygular yaşatmaktadır. Aynı zamanda bu durum gelecek sene kutlanacak şenliklerin merak edilmesine ve beklentisine yol açmaktadır.

Daha önemlisi, Kültür ve Hıdrellez Şenliklerimiz, derneğimizin, köylülerimizin, gençlerimizin ve diğer katılımcıların beklentilerine cevap vermiştir.

KALKINMA – EKONOMİ

Köy Derneğinin kurulması ile başlayan köyümüzdeki hareketlilik, dernek yönetimini daha fazla ve değişik alanlarda proje arayışlarına yöneltmiştir. İlk hazırlanan Hıdrellez Şenliklerimiz, Kültür ve Turizmi de içine çekerek Kırsal Kalkınma temelli bir proje hazırlanmasına neden olmuştur.

Bu proje Ankara Kalkınma ajansı tarafından kabul edilerek destek vermiş, 2012 yılı başlarında hayata geçmiştir. Bir yılı aşkındır proje dahilinde Beydili Köyünde çalışmalar yapılıyor, restore edilen evlerle, okullarla, pansiyonlar işliyor, misafirler ağırlanıyor ve proje istenen şekilde yürütülüyor.

2013 yılı VII. Hıdrellez Kültür Şenliklerinden sonra köyde turizmle ilgili hareketlilik biraz daha canlanacaktır. Bu hareketlilik süresince hem köyümüzün tanıtımı olacak hem de pansiyonculuk canlanarak ekonomik artış gözle görülür duruma gelecektir. Zamanla köyde tarım, hayvancılık, meyvecilik ve diğer dallarda artış sürecek ve ekonomik girdi online casino artarak sürecektir.

KÜLTÜR VE HIDRELLEZ ŞENLİKLERİNİN AMACI

Beydili Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince düzenlenen Beydili Köyü Hıdrellez ve Kültür Etkinliklerinin amacı çok geniş kapsamlı düşünülerek

1. Unutulmaya yüz tutmuş olan ata mirasımız örf, adet, gelenek ve göreneklerimizin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak,
2. El sanatlarının (Dokumalar, örmeler, işlemeler, oyalar vb.) yeniden canlandırılması. Ekonomiye kazandırılmasını sağlamak,
3. Yemeklerimiz ve ekmeklerimizin, damak tadının gün geçtikçe farklılaşması, bazı yemeklerin unutulmaya yüz tutmuş olması nedeniyle yeniden kazandırılıp tanıtılmasını sağlamak,
4. Bölge halkının Bilinçli Üretici ve bilinçli tüketici olmasının sağlanmasına katkıda bulunmak,
5. Halkoyunlarımızın canlandırılması ve yeni nesillere aktarmak,
6. Seyirlik orta oyunlarımızın canlandırılması ve yeni nesillere aktarmak,
7. Nallıhan İlçemizin, Beydili Köyünün ve çevre köylerinin tanıtılmasına katkıda bulunmak,
8. Mümkün olduğunca yeni projeler üreterek Beydili Köyü ve çevresinin tanıtımı, kalkınması, iş ve istihdama yönelik çalışmalarla ekonomik canlanmayı desteklemek,
9. Bölgemizde huzur ve istikrarın düzenli işleyişine etkinliklerimizle katkıda bulunulması,
10. Bölge insanına, birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemimin aktarılması,
11. Bölgesel Kırsal Kalkınma Amaçlı Turizm Potansiyelinin geliştirilmesi, bölge insanını bilinçlendirerek destek alınması,
12. Çevre İlçe Kaymakamlıkları, İlçe Belediyeleri ve Bölgemizdeki Köy Muhtarları ile sürekli dayanışmanın sağlanması,
13. Çevre il, ilçe ve köylerden gelen dostlarımızla tanışmak ve bölgesel kalkınmayı destekli fikir alış verişlerini almak,
14. Türkiye” nin çeşitli bölgelerinde bulunan Oğuz Boyuna ait Beydili Boyuna mensup Beydili Köylerini keşfederek tanışmak ve birlik beraberlik içerisinde çalışmalar yapmak, onları etkinliklerimize davet ederek çalışmalarımızı paylaşmak,
15. Zamanla Yurtdışında bulunan Beydili Boyuna mensup yerleşkeleri tespit etme, onlarla tanışma çalışmaları yapmak,
16. Mümkün olduğunca toplumun her kesimini, yaşlılar, gençler ve çocuklarımızı etkinliklerimizin içine çekmek, benimsetmek gibi.

SONUÇ OLARAK

Bizler Beydili Köyü halkı olarak, bu ve daha sonra gündeme gelecek projelere sahip çıkmak, çalışmak ve başka projeler üreterek ilgililerle birlikte sürece destek vermek gerekir.

Her halükarda bizler kazanacağız ve gelecek nesillerimize bu yolu miras olarak bırakacağız. Köyümüz ve köylümüz ekonomik olarak kalkınacaktır.

Çevre komşu köylerimizde bu durumdan faydalanacak ve hatta süreçlerin içerisinde yer aldıklarında çalışma yelpazesi sürekli gelişerek büyüyecektir.

Eğer ki; inançla, cesaretle, azimle ve dürüst çalışırsak hedefe ulaşacağımıza inanmalıyız.

BAŞARAMAYANLAR, SADECE SEYREDERLER !

Bizler, seyredenlerden değil, başaran tarafta olmalıyız.

Mutlu günler yaşamak, Başarmak ve Kazanmak dileğiyle.

Mustafa SARGIN

20 Mayıs 2013

Haber hakkında yorumlarınız ve görüşleriniz nedir ?

  1. Beydili köyünde böyle bir bayram havası olması lazımdı eskiden beri bu bayramları özlemişdik özledik’de maksadımız köyümüzün geleneklerimizi göreneklerimizi tanıtabilmek için beydilice yaşamak gerek bu bayramı yaşatabilmek için Beydili köyümüzün derneği yöneticilerine çok teşekkür ediyorum sağolun varolun.

    mehmet ÖZALP (05.06.2013 09:11:06)
  2. Hıdırellez 2013 etkinlikleri ne zaman yapılacak? Ankara’dan köyünüze bir gezi düzenlemeyi düşünüyor musunuz? Teşekkür ederim.

    Mehmet Külahcı (05.06.2013 08:09:34)
  3. değerli yöneticilerim ben 26 mayıs 2013 pazar etkinliğinizdeydim çok beğendim başarılınızın devamını dilerim emeği geçenherkese teşekkürler saygılarımla

    MUHARREM GÜLŞEN (26.05.2013 20:02:16)