Ankara Kalkınma Ajansı tarafında yürütülen “Kırsal Turizm Ankara ‘da yaygınlaşıyor ve Kurumsallaşıyor: Kırsal Kalkınma Temelli Nallıhan Kırsal Turizm Projesi” 13 Şubat 2012 Pazartesi günü saat 13.30 da Ayhan Sümer Kültür Merkezinde projenin açılışı coşkuyla yapıldı.
Yoğun çalışmalarından dolayı programa katılamayan TBMM Başkanı Sayın Cemil ÇİÇEK,Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER,Ankara Milletvekili Sayın Prof Dr. Emrullah İŞLER,Prof Dr. Seyit SERTÇELİK, Prof. Dr. Sayın Mustafa ERDEM,Prof. Dr. Sayın Özcan YENİÇERİ, Değerli büyüğümüz ve Nallıhan Vakfı Başkanı Sayın Ayhan SÜMER telgraf göndererek açılımızın Beydili Köyüne ve bölgemize hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundular. Bizde köyümüz ve bölge insanımız olarak kendilerine çok teşkekkür ederiz.
Ulu şehitlerimiz anısına bir dakikalık saygı duruşu , İstiklal Marşımızın okunması ve Beydili Köyü Muhtarı Sayın Abdi SARIÇAM’ın açış konuşmasıyla program başladı.
Proje Koordinatörü ve Ankara Üniversitesi-AKÇAM Müdürü Prof.Dr. Sayın Bülent GÜLÇUBUK proje hakkında bilgi verdi. Türkiye de ilk defa bir köyde fakat Türkiye ye mal olacak ,Türkiye nin hizmetinde kalacak bir projeyi başlattıklarını dile getirerek şöyle devam etti.” İlk önce Kırsal Kalkınma Temelli Kırsal Kalkınma Eğitim Merkezi ve bunun yanı sıra köyü kalkındıracak projeyi başlatıyoruz.
Bu projenin temel aktörleri Beydili Köylüleridir.Daha sonra Nallıhan halkı,Mülki İdare Amirleri,Ankara’daki diğer üst yönetimler ve Eğitim Merkezleri olarak buna katkıda bulunacağız.Umarım bizler iyi bir süreç geçirerek bir yıl sonra tüm Türkiye’ye model olabilecek bir projeyi hayata geçirmiş oluruz.Katılımlarınızla bizlere verdiğiniz destek için merkezimiz ve Üniversitemiz adına teşekkür ediyorum. Hepiniz hoş geldiniz.
Nallıhan Ziraat Odası Başkanı ve Nallıhan Sivil Toplum Örgütleri Platformu Başkanı Sayın Uğur Günay kürsüye geldi. Nallıhan’da konuyla ilgili epey yol kat edildiğini, Sivil Toplum Örgütleri olarak böyle çalışmalara sonuna kadar destek vereceklerini, oluşturulan Nallıhan Platformuyla bütün Nallıhanlıları burada görmek istediklerini ifade etti.
Nallıhan Belediye Başkanı Sayın A. Adnan OKUR kürsüye geldi.” Sayın Kaymakamım,Ankara Üniversitesinin değerli Rektör Danışmanımız,Turizm İl Müdür Yardımcımız, Nallıhan ve Beypazarı Meslek Yüksek Okulları Müdürleri, Sarıyar Belediye Başkanı Kardeşim, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanlarım, Değerli Beydililer,Değerli Nallıhanlılar, Nallıhan adına ilk proje 2009 yılında Belediyemiz tarafından Avrupa Birliğine yapılmış” Annemde Okula Gidiyor”adı altında başlatılmıştı. 2010 yılında Ankara Kalkınma Ajansı destek programı çerçevesinde, Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği tarafından “Nallıhan 2023 Turizm Vizyonu” adlı proje gerçekleştirilmiş ve yol haritası çizilmişti.2011 yılında dört proje sözleşmesi yapıldı. Çayırhan’da Antik Juliopolis (M.S.2.-3.yy) “Kayıp Kent” açılışını yapmıştık.Bugün Beydili Köyünün Kırsal Kalkınma konulu proje açılışında hep beraberiz.Nallıhan’da Eko Turist ve Eko Turizm projelerimizin sözleşmeleri yapıldı.. İnşallah daha iyi projelere imza atılır.”
Gazi Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezleri ile Araştırma Enstitüleri Alanında Rektör Danışmanı Sayın Prof. Dr. Esin AKI proje hakkında görüşlerini şöyle dile getirdi.”Kıymetli Nallıhanlılar,Bugün bu projenin açılışında aranızda olmaktan çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum.Özellikle Sayın Rektörümüz Prof Dr. Sayın Cemal TALUĞ çok yoğun programı nedeni ile bugün aramızda olamadı. Kendisinden sizlere çok özel saygı ve selamları var. Ankara Üniversitesi Toplumsal Projelere , Sosyal Sorumluluk Projelerine oldukça önem vermektedir.Üniversite olmanın gereği topluma girmek,toplumla bütünleşmek,toplumla el ele çalışmalar içerisinde olabilmek ve bilgi birikimini, deneyimini topluma aktarmak ve aktarabilmektir. Rektörlüğümüz çok ciddi çalışmalar yapmaktadır.
Nallıhan’ın tarihine baktığımızda birçok devletlerin geçmiş de burada yerleşmiş olduğunu biliyoruz.Buralarda tarihin ciddi izlerini görmekteyiz.Ne yazık ki bu tarihi şimdiye kadar koruyabilmek mümkün olmamıştır.Şimdi buralar koruma altına alındı. Özellikle köyleriyle birlikte turizme açılmasında en büyük gerekçelerden biri olarak görmekteyim.Bülent ÇUBUK hocamın Ankara Kalkınma Çalışmaları, Ankara Kalkınma Ajansıyla birlikte kendi kalkınma ve uygulama Merkezi ile ortak projeler ve tabii ki Nallıhan Kaymakamlık verileri ile üyelerinin katkılarıyla bu çalışmalar düzenlenmiş bulunmaktadır.
Böyle bir projeyle bizlerle birlik oldukları için ben Ankara Kalkınma Ajansına özellikle içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum.Ayrıca Nallıhan’daki değerli idarecilerimize ,Nallıhan halkına ve sizlere tekrar teşekkür ediyorum..Çalışmaların verimli geçmesini ümit eder,işbirliğimizin daha uzun süreli olacağını düşünerek, sizlere çalışmalarınızda başarılar diliyor saygılar sunarım.”
Nallıhan Kaymakamı Sayın İsmail Altan DEMİRAYAK gündem ile ilgili konuşmalarını yapmak üzere kürsüye geldi. ” Ankara Üniversitemizin değerli Öğretim Üyeleri,İlçe ve Belde Belediye Başkanlarımız,değerli mesai arkadaşlarım,çok kıymetli Nallıhanlılar,basınımızın değerli mensupları,2012 yılında uygulanmak üzere Ankara Kalkınma Ajansı tarafından onaylanan dört tane projemiz bulunmaktadır.Bugün bu projelerimizden bir tanesinin Kırsal Kalkınma Temelli Kırsal Turizm Projesinin onaylanmasının ve hayata geçirilmesinin memnuniyetini yaşıyoruz.
Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum.Nallıhan’ın kırsal alanında kalkınmayı fevkalade önemsiyoruz. Nallıhan’ın kırsal alandaki kalkınma anlayışımızı da kırsal alanda yaşayan insanlarımızın, Kırsal ve Doğal değerlerimizin ortaya çıkarılması, korunması,muhafaza edilmesi ve geliştirilmesi temeli üzerinden gelir getirici faaliyetlere yönlendirmek suretiyle gerçekleştirilmesini arzu ediyoruz.
Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu projede Kırsal Kalkınma anlamında çok önemli bir adım olacaktır.Nallıhan’ın kırsal alanında kalkınmayı gerçekleştirmeye dönük üç temel ekonomik faaliyet öngörüyoruz. Bunlar Tarım, Hayvancılık ve Turizm faaliyetleridir. Kırsal alanımızda bu üç ekonomik faaliyeti gerçekleştirmeyi sağlayacak potansiyele sahiptir.
Kırsal alanımızda çok önemli ve zengin bir Yaban Hayatı bulunmaktadır.160 çeşit kuş türünün bulunduğu Nallıhan Kuş Cenneti ve Sauna yapısı itibariyle de yaban hayvan türleri arasında da bölgemiz fevkalade zengindir.Orman varlığı endemik bitki türleri,flora yapısı açısından da kırsal alanımız zengin potansiyele sahiptir. Flora Sauna yapısını dikkate aldığımızda ,bunların Kırsal Turizm -Doğal Turizm açısından çok önemli değerler olduğunu görüyoruz.Ancak bizim diğer ilçelerden farklı bir yanımız var. Bizim kırsal alanımız özellikle yaşayan ve canlı bir Halk Kültürünün olduğu bölgedir.Bunun çok güzel örneğini Beydili Köyü oluşturmaktadır.
Kırsal alanımızda halen Halk Kültürü Ürünleri bakımından folklorik değerlerimiz ,el sanatları ürünlerimiz,ortaoyunlarımız,manilerimiz,türkülerimiz,yemeklerimiz gibi çok zengin kültür yelpazesi bulunmaktadır.Halk Kültürümüzü de Kırsal Turizme kazandırmak,diğer flora yapımız,sauna yapımız,yaylalarımız,anıt ardıç ağaçlarımız,şelalelerimiz kadar önemlidir.
Bu projenin önemli bir boyutu da çok paydaşlı projedir.Ankara Üniversitesinin akademik desteği söz konusu olacak.Sivil Toplum Kuruluşlarımız,İlçe Örgütlerimiz, Belediyemiz, Kaymakamlığımız işbirliği içerisindedir.Bu projeleri hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız. Bu proje kapsamında özellikle kırsal alanda insan kaynağımızın turizme dönük eğitimini gerçekleştirmiş olacağız.
Konaklama altyapısı olmak üzere diğer turizme dönük hizmet bileşenlerinin kalitesini artırmış olacağız. Tarım ve Hayvancılık dışında kırsal alanda gelir getirmeye dönük bir projedir. Umut ediyorum ki projenin sonunda projedeki amaçlarımızı büyük ölçüde gerçekleştirebilelim. Böylelikle önümüzdeki dönemde yeni projeleri gerçekleştirmek adına ilçede enerji ve dinamizm kazanmış olur.
Bu projelerin hayırlı,uğurlu olmasını temenni eder,gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese haklarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle sizleri en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”diyerek sözlerini bitirdi.
Proje hakkında geniş bilgiyi vermek üzere Beydili Derneği Başkanı Sayın Mustafa ORMAN kürsüye geldi. ” Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanlarım , Sayın AKÇAM yetkilileri , Sayın Gazi Üniversitesi hocalarım ve öğrenciler, Dekan Danşmanım, Sayın Siyasi parti Başkanlarım, Değerli Muhtarlarım, Değerli Basın mensupları ve çok değerli Ankaralı, Nallıhanlı hemşerilerim,köylülerim, Şahsım ve yönetimim adına hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlarım.
Kırsal Kalkınma Temelli Nallıhan Kırsal Turizm Projesinin açılışına hepiniz hoş geldiniz.
Bu Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese, özellikle Nallıhan Kaymakamlığına, Ankara Üniversitesi Kalkınma ÇalışmalarıUygulma ve Araştırma Merkezine, Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanlığına, Ankara Kalkınma Ajansına, Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği’ne ,köylülerime ve Dernek Yönetimime ayrı ayrı teşekkür ederim.
İl Meclis Üyelerime ,Belediyemize verdikleri ve verecekleri desdeklerden dolayı teşekkür ediyoruz.
Beydili kelime anlamı olarak özü sözü bir , sözü değerli , büyükler gibi aziz anlamına gelmektedir. (Kaşgarlı, Reşid ud-din ve Yazıcı-Oğlu’nun yapıtlarında )Çalışkan,sanatkar ve mücadeleci özellikleriyle tanınırlar. İlçemiz ve ilçe köylerimizi de oluşturan halkımızın çoğunluğunu, Beydili ve Eymür Oğuz boyları oluşturmaktadır.Beydililer, 24 oğuz boyundan Boz-Ok kolundan Yıldız-Han’ın üçünçü oğlundan biri olan Beğ-Dili’ne mensup bir boydur.
Beydililerin bir bölümü 12. yy da Anadolu fetihlerine katılarak ve Anadolu Selçuklu Devletinin kurulmasına da katkıda bulunarak buralara yerleşmişler. Diğer bölümü de orta Asya’nın Moğollar tarafından işgal edilmesinden sonra Anadolu’ya göç etmiş ve doğu ve güney Anadolu ya hatta Halep ve kuzey Irak a yerleşmişlerdir. Bu bölgelerde önemli bir nüfus çoğunluğu oluşturan Türkmen boyları ile birlikte, Osmanlı Devleti tarafından Rum Diyarları olan orta Anadolu ve Marmara bölgesine göç edilmesi sağlanmıştır.
Köyümüzün bulunduğu bölgeye gelen atalarımız ilk olarak yılman çeşmesi çevresinde yerleşik düzene geçmişler, ve kendilerini Türkmenler yada Türkmenoğluları diye adlandırmışlardır. 2007 yılında Vakıflar Genel müdürlüğünce tescili ve restorasyonu yapılan Yılman Çeşmesinin geç Osmanlı dönemine ait olduğu saptanmıştır. Sürgün veya istilalarla gelen oymaklar boş yerlere yerleşerek orada bir zaviyekurduktan sonra onun etrafında yerleşmelerle önemli bir nufus yoğunluğu oluştırmuşlardır. Yılman çeşmesi yakınında bulunan bugünkü adıyla ‘’ tekke yatırı, dedelik yatırları gibi mezarların bulunmasından da anlıyoruz ki yerleşik düzene geçip önemli bir nüfus yoğunluğu oluşturarak köy haline gelmiştir.
Osmanlı ahilik teşkilatlanmasının izlerini de köyümüzde yaygın olarak rastlanmaktayız.
Bugün eski caminin yayında olan ve uzun yıllar imam lojmanı olarak kullanılan ev ‘sülmanlar odası’, Yüksel Demirel’in evi ‘Ağaların Odası’ Kadir karameşenin evi Guroğuları odası bugünkü imam lojmanının olduğu yerde de Koca Hocanın odası diğer adıyla halk odası olarak kullanılmıştır. Bu odalar da doğudan batıya veya batıdan doğuya önemli bir geçiş güzergahında bulunan köyümüze gelen,demirci semerçi, kalaycı gibi sanatkarlar ile devlet görevlileri tahsildar, sıhhiye, jandarma ve de ticaret ile uğraşan o zaman ki adıyla çerçiciler , çelepler gibi misafirler ağırlanır, konaklama ihtiyaçları görülür idi.
Köyümüz cumhuriyetin kurulmasından sonraki yapılanmada Nallıhan ilçesinde Çayırhan ile birlikte nahiye olmuştur.1928 yılında Nallıhan köyleri arasında ilk defa 2 köye okul yaptırılmış olup bunlar beydili ve Eymir köyleridir. 1933 yılına kadar Beydilli olan köyümüz adı bu tarihten sonra Beydili olarak değiştirilmiştir. 1960 yılında ihtiyaca mukabil yeni ilk öğretim okulu açılmıştır. Eski okul binamız ise uzun yıllar halıcılık, yapıcılık ve marangozluk kursları için kullanılmıştır. Burada toplanmamıza sebep de 1928 yılında yapılan tarihi okulun restorasyonu yapılarak tekrar eğitim yuvası haline dönüştürülmesi amaçlanmaktadır.
Köyümüzün su ihtiyacını ilk kez 1958 yılında o zamanki adıyla YSE tarafından köyün belli bölümlerine çeşmeler yaptırılarak giderilmiştir. Daha sonra ihtiyaçların artması nedeniyle su kapasitesi artırılmış ,depolar yaptırılarak evlere şebeke suyu alınmış, kanalizasyon sistemi de yapılmıştır.
Köyümüze elektrik 1978 yılında gelmiştir. Köyümüzü ilçeye bağlayan yolumuz ise 1998 yılında asfaltlanmıştır. Köy camimiz ve muhtar odamız imece ve angarya usulüyle yeniden inşa edilmiştir. Sağlık ocağımız yapılmış olup ancak ebe ve hemşire yokluğundan şuan atıl durumdadır. Pınarbaşı mevkide su toplamak suretiyle köyün alt tarafındaki arpalıklar adı altındaki tarlalarda organik tarım ve meyveciliğin geliştirilmesi düşülmüştür.Ancak havuz tamamlanmasına karşılık borularla damlama sistemi henüz faaliyete geçmemiştir.
Beydili’nin kısa geçmiş inde küçükbaş hayvan sayısı çok olmasına karşın zamanla azalmış yerini büyükbaş hayvancılığa dönüştürmüştür. 2000 yılında 50 ortaklı bir kooperatif kurularak 200 baş damızlık süt hayvanı alınmıştır. Günde 1.5-3 ton arasında süt soğuk hava deposunda toplanarak süt üreticileri birliğine verilmektedir. Ayrıca köyümüzde kalori değeri çok yüksek oranda kömür rezervi bulunmasına karşın bu rezervlerin kayık olması nedeniyle ekonomiye kazandırılamamaktadır. Ancak köylümüz kendi yakacak ihtiyacını kömürden karşılayarak ormana zarar vermemektedir.
Köyümüzün rakımı 938 dir. Karasal iklim yapısına sahiptir. Arazinin çoğu kıraçtır. Ankara’ya 201.km ,Bolu’ya 160 km, Eskişehir’e 80 km uzaklıktadır. Köyün nüfusu , son sayımda 362 olarak sayılmıştır.
Köy halkı yoksulluk ve çaresizlik nedenlerinden dolayı nüfusun büyük bir bölümü Ankara , İstanbul ve Nallıhan’a göç edip buralarda ikamet etmektedirler.
Merkezi Ankara da bulunan 143 üyeli sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği 2007 yılında kurulmuştur. Beydililerin oluşturduğu dernek, üyeler arasında ve özellikle köyümüzde içtimai dayanışmayı ve kaynaşmayı sağlamak, eski nesil ile yeni nesil arasındaki kuşak farklılığını gidermek, birlikteliği sağlayarak geçmişten günümüze gelenek ve göreneklerimizi, kültürümüzü yaşatmak amacıyla kurulmuştur.
Üyelerinin hastalık, cenaze ve düğünlerinde yanında olmakla birlikte köyümüzün gelenek görenek, el sanatları ile halk oyunlarının yaşatılması için çalışmalar içindedir. Köyümüze özgü somut kültürün derlenmesi için Gazi üniversitesi halk Bilimi Ana dalında mastır tezi olarak ele alınarak kayıtlara geçmesi sağlanacaktır. Halk oyunlarımız ile köye özgü köy orta oyunları Devlet halk dansları tarafından incelenerek tescil edilmesi çalışmaları devam etmektedir.
Yine her sene Türkmen kültürünün bir parçası olan Hıdırellez bahar bayramı bütün Beydilliler ve bölge halkımızın katılımları ile festival havası içinde coşkuyla kutlanmaktadır. Bu yıl 6. sını yapacaçağımız etkinlik alanının yetmemesi nedeniyle, köyümüz girişinde 3 dönümlük bir alanın mesire yeri, çoçuk oyun alanları, köy konağı , mutfağı ve festival merkezi olarak düzenlenmesi için etüdleri ve projeleri yaptırılarak ,Nallıhan Kaymakamlığımız ve köylere hizmet götürme birliğimizce ihalesi yaptırılarak , önümüzdeki mayıs ayında inşallah hizmete açılacaktır.
Derneğimiz üyelerinin 4 yıllık üniversiteler de okuyan başarılı çocuklarına burs vermektedir.
Son olarak geçmişten güzümüze bizlere miras kalan;
Tarihi Yapılarımız: Yılman Çeşmesi, Tarihi Evlerimiz, Yayla evlerimiz,Su değirmenlerimiz.
Kutsal Mirasımız : Tekke ve Dedelik Yatırları, Kaya Yatırları ve Erenler (birçok yerde).
Doğal Mirasımız : Beydili Kayası, Andız Yaylası” ile kendine has insani değerlerimizle orda bir köy var uzakda o köy hepimizin köyüdür.
Değerli konuklar,Çaresizlik ve yoksulluk kader değildir.Biz isteyelim,çalışalım. İnşallah Allah verecektir.Güzel İnsanların Diyarı Güzel ilçemiz Nallıhanlı siz hemşerilerim. Beni dinlediğiniz için hepinize sonsuz şükranlarımı sunarım.Hepiniz sağ ve selametle kalın.”
Slayt tanıtım sunumlarının sonunda Beydili Seğmenlerin sahnede şık oyunlarıyla misafirleri coşturdu. Beydililerin yöresel hazırlamış oldukları kokteyl ile program sona erdi.
15,02,2012
Mahmut TAŞDELEN