Birçok yönüyle Türkiye’de Model olacak olan “Kırsal Kalkınma Temelli “ Nallıhan Kırsal Turizm Projesi kapsamında Beydili Köyü ve Çevresini kapsayan çalışmalara başlanıldı. 16,03,2012 Cuma günü Nallıhan İlçe Kaymakamı İsmail Altan DEMİRAYAK, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj ve Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün KARADENİZ, Nallıhan Özel İdare Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Gökhan Arıcı,Rekabet Kurulu Hukuk Müşaviri ve Beydili Derneği Onursal Üyesi Meltem TÜRKOĞLU, Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Mustafa BEKTAŞ, Beydili Dernek Başkanı Mustafa ORMAN ve Yönetimi, Ziraat Fakültesi Öğrencileri, Yüklenici Firma ile Beydili Köyüne gidilerek köy merkezindeki restore edilecek evler ve Okullar da incelemeler yapıldı. Proje ile Türkiye’de ilk defa bir köyde, kırsal kalkınma ve kırsal turizm amacıyla bir eğitim merkezi “Kalkınma Temelli Uygulamalı Kırsal Turizm Eğitim Merkezi” kurulmuş olacaktır. Proje 12 ay sürecektir.
Kalkınma Temelli Uygulamalı Kırsal Turizm Eğitim Merkezi olarak da kullanılacak Eski Okul (yapımı 1928) dahil Yeni Okul ve Turizm pansiyonculuğu için dört köy evi mimari dokusu korunarak restore edilecek. Ankara Kalkınma Ajansının desteklediği projeye yeni okulun restorasyonunu Nallıhan Kaymakamlığı ve bir evin restorasyonu da Meltem TÜRKOĞLU üstlenerek destek verdiler. Projenin yürütücüsü Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi-AKÇAM”dır. Proje koordinatörü Prof Dr. Bülent GÜLÇUBUK”dur. Projenin ilk etabının bitiminde 4 evde 16 kişilik yatak kapasiteli pansiyon oluşturulup, yıllık casino online 640 konaklamalı yaklaşık 3000 yerli ve yabancı turist”in ağırlanması hedefleniyor.
Ankara”nın önemli yaylalarından Andız Yaylasının eteklerinde yer alan İkiç Arkası, İngeybaşı ve İkikat mevkiinde bölgeye has Organik Kiraz yetiştiriciliğinin geliştirilmesine yönelik keşifleri de yapıldı.
Andız Yaylasına (Zeyretin tepesi rakım 1430 metre) ve Beydili Kayasına (rakım 1190 metre ve çok dik yamaçlı) yürüyüş parkurları, yaya yolları, patika güzergâhları ile dinlenme yerleri de yapılacak.(Alpazkezi Geçidi 1120 metre ve Beydili Köy Meydanı rakım 801 metre)
Dernek Başkanı Mustafa ORMAN konuyla ilgili değerlendirmelerini yaparak şöyle konuştu.”Kırsal Kalkınma Temelli sürdürülebilir kalkınma çözümlerimizde Ankara Kalkınma Ajansının bizlere sağladığı her türlü katkılarından dolayı, Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kuruluna, bölge halkım adına şükranlarımı sunuyorum. Nallıhan Kaymakamlığımızın konuyla ilgili büyük desteklerini gördük. Kaymakamımız Sayın İsmail Altan DEMİRAYAK’ın ilkeli yaklaşımlarını önemsiyor ve kendilerine çok müteşekkirim. Ankara Kalkınma Ajansı, Nallıhan Kaymakamlığı, Ankara Üniversitesi, AKÇAM, Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği, SürdürülebirKırsal ve kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) ile Beydili Köyü Derneğinin ortaklaşa yürüttüğü projelerimizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. ( kamu sektörü, özel özel sektör, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve kırsalda yaşayan halkımız arasında yürütülen proje)Projemizin yürütücüsü AKÇAM dır. Özellikle AKÇAM müdürü Prof Dr. Bülent GÜLÇUBUK hocama ve Naltud. Başkanı Mustafa BEKTAŞ”a ne kadar teşekkür etsek azdır iyiki varsınız. Köydeki Pansiyon evler ile Kırsal Turizm Sertifikası da verecek Okul ve sosyal alanların restorasyonlarına başmak için ilk adımlarımızı attık. Organik Tarım alanına kirazcılıkla girişimlerde kaymakamlığımızca yapıldı.
Her yıl Mayıs ayında düzenlediğimiz Hıdrellez Şenliklerimizde Beydilinin yaşayan kültürünü müziğimizle, ortaoyunlarımızla, halk oyunlarımızla, seğmenlerimizle en kapsamlı şekilde sergilemekteyiz. Hemşerilerimizin katılımları da artarak büyüdü. Alangaşı”nın (mevcut bayram yeri) kalabalığı kaldıramamasından dolayı yeni bir Bayram Yeri ve Tören Alanına ihtiyaç duyduk. İçerisinde yeşil alan, park, dinlenme yerleri, çeşmeler ve alana hizmet edecek binanın da bulunduğu Bayram-Tören alanımıza başladık. Bu yıl kışın çetin geçmesi nedeniyle çalışmalarımızda aksamalar oldu. Bayram yerini İnşallah Hıdrellez Etkinliklerine yetiştiririz. “dedi. Köy kahvehanesinde karşılıklı yapılan sohbetler eşliğinde olumlu değerlendirmeler yapıldı.
18.03.2012
Mahmut TAŞDELEN
Beydili köyümüz için bu Yaptıklarınız İnanıyorum ki çok nesillere aktarılacak bir hikayenin giriş bölümü bu hikayede geçen kişiler farkında olmadan bir tarihe tanık oluyor ve bu tarihin gönüllü kahramanları oluyor bu tarihi olaylar içinde BENDE olmayı kendime görev biliyorum.Bu KAHRAMANLARA da canı gönülden teşekkürü bir borç biliyorum.saygılarımla Abdullah HARMAN
Yazıda da söylediğiniz gibi Türkiye de bir model olabilirsiniz.bu enerjiyi nereden buluyorsunuz ve devam ettirebiliyorsunuz.çevremde üç kişiyi bir arada görmek zorken.